Обласна природоохоронна акція “Охороняймо вікові дерева”

З метою активізації еколого-освітньої, дослідницької та природоохоронної роботи в навчальних закладах Львівської області, зокрема, дослідження та збереження старовікових дерев, які мають історико-культурне, меморіальне, природоохоронне, релігійне, естетичне та наукове значення, Львівським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді започатковано щорічну обласну природоохоронну акцію “Охороняймо вікові дерева”.

Просимо учнівсько-педагогічні колективи загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, професійно-технічних училищ, коледжів, студентів та викладачів вищих навчальних закладів Львівської області активно долучитися до проведення обласної природоохоронної акції “Охороняймо вікові дерева”.

   

Директор ЛОЦЕНТУМ                                                         А.Кийко

 

 Додаток

до листа КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ»

від 06.03.2018 року № 65

 

Умови

 проведення обласної природоохоронної акції

Охороняймо вікові дерева

         Багато цінних дерев вже запові́дано та входять до природо-заповідного фонду Львівської області. Проте в межах населених пунктів та поблизу них можна знайти необліковані старовікові дерева, які потребують інвентаризації та підлягають охороні. Щоб не допустити втрати цінних старовікових дерев, необхідно обліковувати і заповіда́ти усі дерева, пов’язані з історичними, культурними, релігійними подіями, або які згадуються в місцевих народних переказах тощо.

Усі старовікові дерева повинні бути ботанічними пам’ятками природи як живі свідки історичних подій, культурного або релігійного життя  територіальних громад; як джерело для отримання елітного насіння; як місце духовного збагачення, природоохоронного і патріотичного виховання; як оселище для тварин (кажанів, птахів, комах тощо).

З метою активізації еколого-освітньої та природоохоронної роботи в навчальних закладах Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді проводить щорічну обласну природоохоронну акцію “Охороняймо вікові дерева”.

 Мета та завдання акції

Основною метою обласної природоохоронної акції є привернення уваги педагогів та учнівської молоді до виявлення, дослідження та збереження старовікових дерев, які мають історико-культурне, меморіальне, природоохоронне, релігійне, естетичне та наукове значення. Для цього потрібно, насамперед, провести якнайповнішу інвентаризацію старовікових дерев в межах населених пунктів Львівської області.

Завдання обласної природоохоронної акції:

– виявити в межах населених пунктів старовікові дерева, які не входять до природно-заповідного фонду Львівської області;

– провести оцінку біометричних показників та екологічного стану виявлених старовікових дерев;

– залучити учнівську та студентську молодь до дослідницької діяльності;

– за результатами обліку підготувати звернення до департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА щодо заповідання старовікових дерев.

Умови проведення акції

До старовікових умовно відносяться дерева віком понад 100 років. Важливі біометричні ознаки для заповідання старовікового дерева – висота дерева, розмір крони, товщина стовбура та довговічність (додаток №1). Варто звертати увагу на дерева дивовижної форми, наприклад, багатостовбурні дерева з однією кореневою системою, з цікавими вигинами стовбура і гілок. Цінними для заповідання будуть старовікові дерева в алейних посадках, а також рідкісні для нашої місцевості інтродуковані види.

Біля виявленого вікового дерева встановлюється інформаційна табличка із ботанічною та власною назвою дерева, приблизним відносним віком, меморіальним,  історико-культурним, релігійним чи природоохоронним значенням. Для захисту старовікового дерева бажано встановити огорожу.

За результатами біометричних досліджень старовікових дерев учасники обласної природоохоронної акції заповнюють облікову картку (додаток № 2), яка разом із схемою розташування дерева, світлинами та (або) малюнками надсилається на адресу ЛОЦЕНТУМ.

.

Учасники акції

До  участі в обласній природоохоронній акції “Охороняймо вікові дерева” запрошуються учнівсько-педагогічні колективи загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, професійно-технічних училищ, коледжів, студенти та викладачі вищих навчальних закладів Львівської області.

Для заохочення учасників акції до проведення практичних заходів із виявлення та охорони старовікових дерев, за результатами обласної природоохоронної акції “Охороняймо вікові дерева” буде підготовлено звернення до департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА щодо надання облікованим старовіковим деревам природоохоронного статусу “Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення.

Учасники акції надсилають облікові картки старовікових дерев (додаток № 2) щороку до 15 травня на адресу Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (79026, м. Львів, вул. І.Франка, 133, ЛОЦЕНТУМ, тел.276-46-07).

 

Додаток 1

Методика визначення відносного віку дерева

Вік деяких порід дерев можна визначити за формулою L = K x C, де L – вік дерева, K – імперичний коефіцієнт, С – довжина окружності (обхват) стовбура дерева на висоті 1,3 м.

№ п/п  

вид дерева

 

коефіцієнт

висота заміру над ґрунтом
1 Дуб звичайний 1 1.30 м
2 Сосна звичайна 0,7 (вологий ґрунт) – 1,5 (сухий ґрунт) -“ –
3 Гіркокаштан кінський 0,5 -“ –
4 Платан західний 0,3 -“ –
5 Граб звичайний 1 -“ –
6 Липа серцелиста 1,1 -“ –
7 Горіх грецький 1,0 -“ –
8 Шовковиця чорна 0,4 -“ –
9 Тис ягідний 2,5 – 4,5 -“ –
10 Ялівець звичайний 2.5 – 4.5 -“ –

 

Додаткова інформація. Дуб після 600–700 років при обхваті 6 м і більше) починає рости повільніше. За 100 років він додає не 100 см, як у молодості, а 30–40 см, якщо росте в лісі, і 60–80 см, якщо росте на сонячній галявині, в середньому 60 см за століття.

В’яз, ясен, бук, робінія звичайна (акація біла) можуть досягти віку 150–200 років маючи в обхваті більше ніж 3,00 м на рівні 1,30 м від землі. Верба і тополя, які швидко ростуть, можуть досягти 150 років при обхваті стовбура 5,00–6,00 м.

Якщо у дерева на відстані до 2,00 м від землі стовбур роздвоюється, то обхват стовбура буде трохи більшим, ніж у дерева, що має звичайний стовбур. Для визначення віку такого дерева слід цифру, що характеризує обхват стовбура на відстані 1,30 м від землі, помножити на 1/3, а потім помножити на коефіцієнт для виду дерева.

Для визначення віку шпилькових рослин (сосни, ялини, ялиці, кедра тощо) можна порахувати кількість мутовок (віялоподібних кільцевих розгалужень гілок на стовбурі). Після підрахунку мутовок треба до отриманого значення для сосни додати три роки, для ялини – чотири, для ялиці – п’ять, для кедра – десять.

 

Додаток 2

 

Облікова картка старовікового дерева

 

1. Назва населеного пункту (місто, село, район, територіальна громада)
2. Розташування старовікового дерева, відомість про землекористувача (вуличне насадження, пришкільна територія, прицерковна територія, приватна територія, територія підприємства чи іншого об’єкта)
3. Позначення старовікового дерева на топографічному плані населеного пункту у вигляді схематичного додатку до облікової картки
4. Ботанічна назва виду (назва сорту для плодового дерева)
5. Тип посадки (солітер, в складі групи, в алейній посадці)
6. Орієнтовний вік старовікового дерева (додаток № 1)
7. Біометрична оцінка старовікового дерева (окомірна висота, висота стовбура до розгалуження крони, обхват стовбура на висоті 1,3 м, проекція діаметру крони за лініями захід-схід та північ-південь)
8. Санітарний стан стовбура та крони: наявність дупла (його розміри і висота розташування), стан стовбура (морозобійні тріщини, механічні пошкодження, зараженість трутовиком), стан крони (пошкодження блискавкою, скелетні гілки обрізано чи зламано, суховершинність) тощо
9. Історико-культурна, меморіальна, естетична, релігійна, природоохоронна та наукова цінність, наявність переказів та легенд, власна назва дерева (або пропозиція щодо власної назви)
10. Світлини та (або) малюнки старовікового дерева (бажано світлини у безлистому стані та у вегетативний період)
11. Потенційно небезпечні чинники, які можуть впливати на життєвий стан старовікового дерева (будівництво, розширення дороги, механічне пошкодження, підпал, аварійний стан крони тощо)
12. Зв’язок з орнітофауною (гніздування синантропних птахів)
13. Заплановані чи здійснені  практичні заходи з охорони старовікового дерева (встановлення огорожі, встановлення інформаційної таблиці, розчищення пристовбурової ділянки, лікування дупла, встановлення опори під гілку тощо)
14. Яку просвітницьку роботу проведено з громадськістю, місцевою владою, засобами масової інформації щодо охорони старовікових дерев, які мають історико-культурне та природоохоронне значення
15. Інформація про особу чи групу осіб, котрі заповнили облікову картку (П.І.Б., місце роботи чи навчання, контактний телефон)

 

 

Дата заповнення  облікової картки _________________________