«Мова життя – простір Гідності»

Уже стало хорошою традицією проведення консультантами комунальної установи Яворівської міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Галиною Романик та Оксаною Ковалик духовно- освітніх виїзних практик . Тож цього разу консультанти запросили учителів ЗЗСО Яворівської ТГ на духовно-освітні  практики «Мова життя – простір Гідності»,  яке відбулося у  духовно-відпустовому центрі с. Страдч.

Тема тренінгу викликала неабияку зацікавленість у педагогів, і багато вчителів взяли участь у заході, що свідчить про постійне бажання освітян підвищувати свій професійний та духовний рівень.

Основою до цієї зустрічі було взято підхід до спілкування, який створив психолог Маршалл Розенберг. Ненасильницьке спілкування не вчить бути «завжди добрими/чемними до всіх», бо ННС не про те, як бути «чемними», а про те, як бути чесними/відвертими і справжніми. «Ми вчимося не “придушувати” власні емоції, а радше трансформувати їх в усвідомлені почуття і пов’язані з ними потреби; на основі цього формулювати прохання в доброзичливій формі;  бути готовими приймати відмову і шукати інші стратегії задоволення власних потреб. ННС не вчить змінювати інших людей або змушувати їх робити те, що ми хочемо. ННС вчить порозумінню і створенню щирих зв’язків від серця до серця. ННС – це не техніка чи формула. Це процес, який допомагає нам  сприймати світ по-новому»-, зазначила Оксана Ковалик.

Часто конфлікти виникають через непорозуміння, а мова ненасильницького спілкування – це мистецтво розуміти, що тобі потрібно й чого ти хочеш від іншої людини, та висловити свої потреби в безпечній для неї формі. Це мова серця, яка вчить нас говорити про те, що є всередині: почути себе та прокомунікувати. Ненасильницьке спілкування – це коли інтереси всіх сторін задоволені. Розенберг пропонує таку метафору: мова суджень – це мова шакала, а ненасильницьке спілкування – це мова жирафа. Суть ненасильницької комунікації не тільки в тому, щоб вміти говорити мовою жирафа (екологічно висловити свої потреби і почуття), а й у тому, щоб вміти перекласти мову шакала мовою жирафа. Тобто побачити за неприємними словами іншої людини потребу, – розповіла Галина Романик .

Надзвичайно цікавими були години спілкування та навчання, професійні розмови, запитання та відповіді учасників тренінгу. Також вчителі побували на Літургії у відпустовому місці та отримали духовну науку від пароха парафії Успення Пресвятої Богородиці отця Івана Колтуна.

«Незважаючи на трагедії у країні, смуток, невизначеність, особисті негаразди, тішить те, що ми, Українці, йдемо за Богом і Бог перебуває посеред нас. У кожній невизначеній, непередбачуваній ситуації ми завжди повинні залишатися Людьми з великою вірою і залишатися собою», – зазначив отець Іван

Окрема подяка від учительської спільноти та організаторів даного заходу отцям о. Тарасові Собешкевичу, о. Петрові Проціву, о. Ярославові Гусаку, о. Володимиру Пирогові та пароху  парафії Успення Пресвятої Богородиці у с.Страдч   отцю  Івану Колтуну  за неймовірно духовно збагачений день, проведений у відпустовому місці села Страдч.

Спільнота педагогів та організатори цього семінару вдячні Володимиру Теразу за наданий автобус та голові ОТО працівників освіти і науки України Яворівської, Новояворівської міських ТГ Ярославі Кобиці, яка завше дбає про педагогів, і  цього разу було організовано чудовий солодкий стіл із запашною кавою. Щиро дякуємо адміністратору Будинку Паломника у селі Страдч пані Лілії Рондяк  за створення затишної атмосфери. Також висловлюємо подяку Володимиру Хархалісу, керівнику ТМ «KORMIL»   за надану спонсорську допомогу.

Хай береже Господь наші сім’ї, наш край, нашу рідну Україну!

Усе буде Україна!