Достукатися, розрухати й бути на одній хвилі

Під   так  гаслом   пройшла  зустріч вчителів  фізичної  культури  Яворівської  ТГ  в режимі  онлайн   з  вчителем  фізичної  культури  Козівського закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів “Українська гімназія ім. В. Герети” Козівської селищної ради Тернопільської  області» ,переможцем у номінації “Найкращий вчитель фізичної культури 2021” за версією Global Teacher Prize Ukraine  Юрків  О.Р.

Вона була професійною спортсменкою з гандболу, медалісткою, грала за ГК “Галичанка” й викликалася до збірної України. Однак настав момент, коли треба було обрати: професійний спорт чи сімейне життя. Жінка обрала сім’ю і почала викладати в школі.

Оксані  Романівні  було про що учням розповісти й чим їх зацікавити. Так дітей легше захопити фізичними навантаженнями. Тому перша порада для вчителів фізкультури від педагогині – знайти у собі те, що ви робите найкраще, й продемонструвати це дітям, викликати в них захоплення, завоювати авторитет.

Друга порада: не слід бути ані другом, ані ворогом для дітей. Треба чітко окреслити свою роль, бо дітям важко самотужки провести межу. Оксана Романівна вважає, що учитель, перш за все, має бути наставником. А вже згодом, завоювавши авторитет, може стати товаришем. Товаришем з авторитетом. Далі слід достукатися до активностей, які цікавлять дітей.

Так, на початку року учителька робить Google-опитування серед дітей, аби вони вибрали, яким видом спорту хочуть займатися. Вона пропонує кілька видів, з яких можна вибрати, для яких є матеріальна база і з якими вона працювала. Каже, це щоби навчити дітей, а не просто імітувати гру, яку вони обрали. В останньому пункті в Google-анкеті вчителька дає можливість написати те, чим учні хочуть займатися, але цього виду спорту ще не було серед запропонованих.

“Якщо більшість дітей хоче займатися аеробікою, а в нас її не було, то я впроваджуватиму її. Тобто треба давати дітям вибір розумно, щоби вони відчували, що їхні ідеї чують і до них дослухаються”, – наголошує вчителька.

Третя порада: зробити дітей активнішими, розрухати їх. На гімназійних модулях Оксани Юрків учні спочатку виконують вправи, які вимагає програма, а решту часу – займаються тим, що їм подобається. У школі впроваджують нові види спорту, як-от флорбол і бадмінтон, на фізкультурі можуть пограти навіть у шашки.

Четверте правило: бути на одній хвилі з дітьми. Вже давно Оксана Юрків з учнями 5-7-х класів знімає відео для ТікТоку. Танці, каже,  це також рух і фізкультура.

Окрім всього, важливо влаштовувати активності поза межами уроку, а на самих уроках виходити зі спортзалу. Наприклад, торік, коли було багато снігу, під час фізкультури вона з дітьми пішла кататися на лижах.  А ще ходять на безплатні групи в басейн. За словами Оксани Романівни, басейн – ще один елемент, яким можна навернути дітей до фізкультури. Бувають випадки, що діти взагалі не люблять рухатися, а з басейну їх не можна витягнути. Також у вільний час влаштовують велопрогулянки.

“Просто показати вправу, а діти її повторять – це не показник навченості. Діти мають застосувати її в дорослому житті. Їх треба навчити, щоби вони розуміли, що фізкультура – це стиль життя. Це – фактично, інтегрований предмет. Це і про іноземні мови, які треба знати, щоб подорожувати чи брати участь в змаганнях, і про біологію, аби розуміти своє тіло”.

Хочу   щиро  подякувати  Оксані  Романівні за  співпрацю.

Консультант   Лілія   Дутко